Toekomstgerichte Banen in Noord-Holland: Kansen in een Veranderende Markt

In Noord-Holland Noord wordt verwacht dat de werkgelegenheid in 2024 en 2025 met ongeveer 1,4% zal groeien. Dit betekent een toename van ongeveer 4.000 banen, wat de totale werkgelegenheid in de regio op zo’n 279.200 werknemersbanen brengt​.​

De regio heeft de afgelopen jaren veerkracht getoond, ondanks de uitdagingen veroorzaakt door de coronapandemie en de energiecrisis. Dankzij overheidssteun en maatregelen zoals het prijsplafond voor energie, konden veel bedrijven overeind blijven.

Voor de komende jaren zijn de verwachtingen gemengd. Hoge inflatie, aanhoudende tekorten aan personeel en onzekerheden op de internationale markten zorgen voor een afvlakking van de banengroei.​

Dit komt met name door een vertragende economische groei en de structurele tekorten aan geschikt personeel, vooral in specifieke sectoren zoals transport en logistiek, waar veel 55-plussers de arbeidsmarkt verlaten​.

Werkgevers in de regio proberen de krapte op de arbeidsmarkt te compenseren door te investeren in automatisering en robotisering. Hierdoor kunnen ze hun productiviteit verhogen zonder afhankelijk te zijn van een toename van het aantal werknemers​.

De arbeidsmarkt blijft echter zeer competitief, met veel vraag naar hoogopgeleide en gespecialiseerde arbeidskrachten.

Deze ontwikkelingen maken duidelijk dat, ondanks de uitdagingen, er in 2024 nog steeds kansen zijn voor werkzoekenden, vooral in sectoren zoals zorg, logistiek en specialistische dienstverlening.