Aankomende Wijzigingen in Wetgeving voor Bedrijven en Werknemers in Nederland: November 2024

In Nederland staan belangrijke wijzigingen in de arbeidswetgeving op stapel die aanzienlijke gevolgen kunnen hebben voor werkgevers, werknemers en uitzendbureaus. In dit artikel belichten we de belangrijkste veranderingen die van kracht worden eind 2024 en begin 2025. Deze nieuwe regelgeving is bedoeld om de werkzekerheid en stabiliteit op de arbeidsmarkt te vergroten en de wetgeving beter af te stemmen op de moderne arbeidsverhoudingen.


1. Nieuwe Regels voor Flexibele en Tijdelijke Arbeid

De Nederlandse overheid werkt aan hervormingen die de bescherming van flexwerkers en tijdelijke werknemers versterken. De belangrijkste punten uit het wetsvoorstel zijn:

  • Afschaffing van nulurencontracten voor de meeste werknemers, met uitzondering van studenten. Deze contracten worden vervangen door contracten met een gegarandeerd minimum aantal werkuren.
  • Verlenging van de tussenperiode voor opeenvolgende tijdelijke contracten van zes maanden naar vijf jaar, om langdurig gebruik van tijdelijke contracten te beperken.
  • Verkorting van de onzekerste fasen in uitzendwerk (fase A en B) tot maximaal drie jaar, wat de werkzekerheid voor uitzendkrachten ten goede komt​IamExpatPinsent Masons.

2. Duidelijkheid over Zelfstandigen

Vanaf januari 2025 zal de Nederlandse Belastingdienst de regels rondom schijnzelfstandigheid strenger handhaven. Nieuwe voorschriften introduceren een ‘arbeidsvermoeden’ voor personen die onder een bepaalde uurtariefgrens werken. Dit zal helpen om het onderscheid tussen werknemers en zelfstandigen duidelijker te maken, wat zowel gevolgen heeft voor de belastingplicht als de sociale zekerheid van werkgevers​

L&E Global

Pinsent Masons.

3. Aanpassingen in Concurrentiebedingen

De overheid wil ook de regels rondom concurrentiebedingen aanpassen om de mobiliteit van werknemers te bevorderen en misbruik van dergelijke bedingen door werkgevers te voorkomen. Deze aanpassingen moeten de positie van werknemers versterken en hen meer vrijheid geven bij het zoeken naar een nieuwe baan, zonder dat ze geblokkeerd worden door strikte concurrentieclausules​

Pinsent Masons.

4. Verplichte CO2-rapportage

Vanaf 2025 zijn bedrijven met meer dan 100 werknemers verplicht om de CO2-uitstoot van zakelijk verkeer en woon-werkverkeer van hun werknemers te rapporteren. Gegevens moeten gedurende heel 2024 worden verzameld en uiterlijk juni 2025 worden ingediend. Deze rapportageplicht heeft als doel om bedrijven te stimuleren een duurzamer mobiliteitsbeleid te ontwikkelen​

IamExpat

L&E Global.

5. Werknemerbehoud tijdens Crisissituaties

Er komt een nieuwe wet die werkgevers in staat stelt om werknemers te behouden tijdens onverwachte crises, zoals economische schokken. De wet geeft werkgevers de mogelijkheid om werknemers tijdelijk andere taken binnen het bedrijf te laten vervullen of hun uren tijdelijk te verlagen, met steun in de vorm van loonsubsidies. Deze maatregel is erop gericht om de werkgelegenheid te stabiliseren en de mogelijkheid te bieden om vaste contracten aan te bieden​

Pinsent Masons.


Conclusie

De geplande wijzigingen in de Nederlandse arbeidswetgeving hebben verstrekkende gevolgen voor werkgevers, werknemers en uitzendbureaus. Bedrijven en uitzendbureaus moeten zich voorbereiden op deze veranderingen en hun beleid aanpassen om te voldoen aan de nieuwe eisen en om onnodige juridische risico’s te vermijden. Deze hervormingen bevorderen niet alleen een stabielere en rechtvaardigere arbeidsmarkt, maar ook een betere bescherming van werknemersrechten en milieuvriendelijke praktijken binnen organisaties.